18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe jedzenie tylko w agroturystykach. Wpadnij na obiad do Zacisza Trzech Gór w Jedlinie-Zdroju

Elżbieta Węgrzyn; fot. Dariusz Gdesz
Region wałbrzyski mimo zabytków i pięknych krajobrazów nie przyciągał wielu turystów m.in. przez słabo rozwiniętą bazę hotelową. W ostatnich latach powstało tu wiele nowych miejsc noclegowych, część z nich znajduje się w rodzinnych agroturystykach.

Takim pensjonatem agroturystycznym jest Zacisze Trzech Gór w Jedlinie Zdroju koło Wałbrzycha - ul. Pokrzywianka 10. Prowadzą go Zofia i Wiesław Sosnowscy oraz ich córka Wioletta Mierzejewska z mężem Pawłem.
W Zaciszu Trzech Gór dla gości przygotowano 50 miejsc noclegowych, zaś przestronna jadalnia pomieści nawet ponad 80 biesiadników. Dzieciaki mają wiele miejsca na zabawę i mnóstwo zwierzaków do głaskania.

Do Zacisza można przyjechać na dłużej po wcześniejszej rezerwacji , wpaść na jedną z wielu organizowanych tu imprez tematycznych, lub na pyszny, domowy posiłek. - Proponujemy kuchnię staropolską. Część przepisów i receptur pochodzi z XIX wieku. Specjalizujemy się w dziczyźnie - mówi Wioletta Mierzejewska. Tutaj gotuje się na źródlanej wodzie, smaży jajka od własnych kur i podaje wędliny wędzone w swojej wędzarni, owoce z przydomowego sadu, a także przechowywane w piwnicy przetwory. Gospodarze zbierają też grzyby, które służą do przygotowania wyśmienitych sosów.
Pan Wiesław znany jest m.in. z pieczonego, faszerowanego drobiu i pasztetów. - Proponujemy pieczeń z sarniny oraz dania z dzika. Przebojem jesieni była pieczeń św. Huberta z sarniny - dodaje pani Wioletta.

Gospodarze gotują i pieką z pasją, przez to wygrali wiele konkursów kulinarnych o zasięgu powiatowym i regionalnym. Na tych konkursach królowały wypieki i pieczenie, np. pieczona kaczka, gęś nadziewana wątróbką i boczniakami, a także wyborne mięsa i wędliny wędzone we własnej wędzarni.
Jeśli chcecie wypróbować tutejszych specjałów, koniecznie na kilka godzin przed przyjazdem uprzedźcie właścicieli, o tym, co chcielibyście zamówić. Przygotują zdrowy i smaczny posiłek dla konesera, ale i rodzinnego niejadka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gluszyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto