Takim pensjonatem agroturystycznym jest Zacisze Trzech Gór w Jedlinie Zdroju koło Wałbrzycha - ul. Pokrzywianka 10. Prowadzą go Zofia i Wiesław Sosnowscy oraz ich córka Wioletta Mierzejewska z mężem Pawłem.
W Zaciszu Trzech Gór dla gości przygotowano 50 miejsc noclegowych, zaś przestronna jadalnia pomieści nawet ponad 80 biesiadników. Dzieciaki mają wiele miejsca na zabawę i mnóstwo zwierzaków do głaskania.
Do Zacisza można przyjechać na dłużej po wcześniejszej rezerwacji , wpaść na jedną z wielu organizowanych tu imprez tematycznych, lub na pyszny, domowy posiłek. - Proponujemy kuchnię staropolską. Część przepisów i receptur pochodzi z XIX wieku. Specjalizujemy się w dziczyźnie - mówi Wioletta Mierzejewska. Tutaj gotuje się na źródlanej wodzie, smaży jajka od własnych kur i podaje wędliny wędzone w swojej wędzarni, owoce z przydomowego sadu, a także przechowywane w piwnicy przetwory. Gospodarze zbierają też grzyby, które służą do przygotowania wyśmienitych sosów.
Pan Wiesław znany jest m.in. z pieczonego, faszerowanego drobiu i pasztetów. - Proponujemy pieczeń z sarniny oraz dania z dzika. Przebojem jesieni była pieczeń św. Huberta z sarniny - dodaje pani Wioletta.
Gospodarze gotują i pieką z pasją, przez to wygrali wiele konkursów kulinarnych o zasięgu powiatowym i regionalnym. Na tych konkursach królowały wypieki i pieczenie, np. pieczona kaczka, gęś nadziewana wątróbką i boczniakami, a także wyborne mięsa i wędliny wędzone we własnej wędzarni.
Jeśli chcecie wypróbować tutejszych specjałów, koniecznie na kilka godzin przed przyjazdem uprzedźcie właścicieli, o tym, co chcielibyście zamówić. Przygotują zdrowy i smaczny posiłek dla konesera, ale i rodzinnego niejadka.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?