Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znakomita i bardzo pożywna jajecznica po węgiersku. Nietypowy sposób przygotowania i wyjątkowy smak. Pomysł na sycące śniadanie

Redakcja
Dodatek suszonej papryki sprawia, że jajecznica po węgiersku nabiera czerwonego koloru i wyrazistego smaku
Dodatek suszonej papryki sprawia, że jajecznica po węgiersku nabiera czerwonego koloru i wyrazistego smaku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Jajecznicę po węgiersku smaży się na zagęszczonej śmietanie, dodaje do niej ostrą paprykę oraz mięso - takie, które akurat mamy w lodówce. Dzięki tym zabiegom jajecznica jest bardzo treściwa i znacznie pożywniejsza niż klasyczna wersja. Smakuje wybornie, warto więc wypróbować ją na rodzinne śniadanie.

W skrócie

Sposobów na jajecznicę jest nieskończenie wiele i każdy ma pewnie kilka swoich ulubionych. Ten, którym chciałabym się dzisiaj podzielić, pokazała mi dawno temu koleżanka z Budapesztu, z którą przez jakiś czas mieszkałam w akademiku. Od tamtej pory nazywałam tę jajecznicę po prostu węgierską, choć byłam przekonana, że tak naprawdę moja koleżanka wymyśliła ten sposób na poczekaniu. W studenckim jedzeniu chodziło przecież o to, żeby było tanio i szybko, ale kreatywnie. Wiele lat później znalazłam podobny przepis w książce kucharskiej Klary Molnar i Tadeusza Olszańskiego „Na węgierskim stole”. Jak się okazało, przepis naprawdę istnieje i nosi nazwę jajecznicy dunajskiej. Robi się go z tego, co mamy w lodówce, więc bywa często modyfikowany. Podaję wersję z parówkami, bo właśnie taką jajecznicą uraczyła mnie koleżanka. Zamiast tego możemy jednak dodać kiełbasę albo boczek.

Jajecznica po węgiersku – pomysł na pożywne śniadanie

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 6 jaj,
  • 4 parówki,
  • śmietana,
  • odrobina mąki,
  • żółty ser,
  • szczypta ostrej i słodkiej czerwonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • masło.

Jak zrobić pożywną jajecznicę po węgiersku?

  1. Śmietanę w temperaturze pokojowej wymieszałam z odrobiną mąki, dodałam paprykę, sól i pieprz.
  2. Parówki pokroiłam na plasterki.
  3. W miseczce rozmieszałam jaja z odrobiną wody, solą i pieprzem.
  4. Połączyłam śmietanę z jajkami i wymieszałam. Wsypałam tarty ser.
  5. Całość wylałam na rozgrzane na patelni masło i smażyłam do ścięcia jajek.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Znakomita i bardzo pożywna jajecznica po węgiersku. Nietypowy sposób przygotowania i wyjątkowy smak. Pomysł na sycące śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na gluszyca.naszemiasto.pl Nasze Miasto