Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Spotkanie z podróżniczką - Ola Mae: "Rowerowa pętla z kotem Fryderykiem przez Europę"

NOWE
Spotkanie z podróżniczką - Ola Mae: "Rowerowa pętla z kotem Fryderykiem przez Europę"

15. edycja Lubelskich Dni Informatyki. Czego można spodziewać się tym razem?

NOWE
15. edycja Lubelskich Dni Informatyki. Czego można spodziewać się tym razem?

Polecamy

Metoda 222: prosty sposób na stworzenie trwałego związku

Metoda 222: prosty sposób na stworzenie trwałego związku

Niektórzy nauczyciele stracą pracę? ZNP interweniuje

Niektórzy nauczyciele stracą pracę? ZNP interweniuje

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!

Bezpłatny pobyt w sanatorium? Dla nich uzdrowisko jest całkiem za darmo!