MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 23
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Zobacz również

Najlepsze lody dla fanów czekolady. Poznaj obłędny deser na upały

Najlepsze lody dla fanów czekolady. Poznaj obłędny deser na upały

Obwodnica Oświęcimia coraz bliżej. Podano termin, kiedy ma być gotowa

Obwodnica Oświęcimia coraz bliżej. Podano termin, kiedy ma być gotowa

Polecamy

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Philips. Bezprzewodowe lampy czołówkowe

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Bestialska zbrodnia przy ul. Moniuszki w Wałbrzychu. Sprawca pociął ofiarę

Bestialska zbrodnia przy ul. Moniuszki w Wałbrzychu. Sprawca pociął ofiarę